Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
ÇOMÜ GSF Tiyatro Bölümü

Hakkımızda

Sevgili Öğrenci Adaylarımız,

Eğitim hayatına 2002 yılında başlayan ve 2019 yılında yenilenerek Tiyatro Bölümü adı altında yoluna devam eden Oyunculuk Anasanat Dalı, uygulama ve kuramsal derslerin birbirini beslediği, dans ve hareket çalışmalarının ağırlıklı olduğu, performans araştırmaları alanının teorik ve pratik verilerinden beslenen bir lisans programıdır. 

En temel amacımız, çok yönlü yaratım süreçlerine açık, özgür düşünebilen, değişen sosyal ve ekonomik koşullara uyum sağlayan ve bu koşullarda üretmeye devam edebilen oyuncular yetiştirmektir. Genç, dinamik, kültürlerarası ve disiplinlerarası projelerle beslenen, birikimlerini sizlerle paylaşma arzusu içinde olan güçlü akademik kadromuz ile bu amacımızı gerçekleştirmek için çalışıyoruz.

Bölümümüzün misyonu, tiyatronun tarihsel ve teorik verilerini analiz edebilen, elde ettiği verilerle özgürce düşünce üretebilen, düşüncelerini bilimsel ya da sanatsal bir ifadeye dönüştürürken çok yönlü araştırmalar yapabilen, eleştirel bakışa ve disiplinler arası çalışmaya yatkın zihinlerin birlikte üretebilecekleri bir laboratuvar oluşturmaktır.

Dört yıllık lisans programımızda, Oyunculuk, Doğaçlama, Dans, Hareket, Performans, Ses Eğitimi, Konuşma Eğitimi, Yaratım Atölyesi, Gösteri, Tiyatro Tarihi ve Teorisi, Oyun İncelemesi, Türk Tiyatrosu gibi dersler yer almaktadır. 

Uygulama ve kuramsal derslere eşit ağırlıkta önem verilerek yenilenmeye ve geliştirilmeye açık bir bakış açısıyla hazırlanmış olan öğretim programımız, mezunlarımızın çağdaş birer tiyatro insanı olarak yetiştirilmelerinin yanı sıra lisansüstü eğitime devam edebilmeleri için gereken donanımı da sağlamayı hedeflemektedir. 

Çağdaş oyunculuk yöntemlerini, bedensel anlatımı ve teorik birikimi temel alarak oluşturduğumuz öğretim programı, düzenli olarak güncellenmekte ve çağın koşullarına uygun hale getirilmektedir. Temel oyunculuk yöntemleriyle sınırlı kalmadan çağdaş eğilimlere de alan açtığımız oyunculuk çalışmalarımızla konservatif sınırların dışına çıkarak oyunculuğa dair perspektifinizi genişletmek istiyoruz. 

Bedeni temel alarak düşünmenin ve üretmenin teatral yaratım sürecinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğu gerçeğinden yola çıkarak, uzam ve mekân çalışmaları bağlamında oyuncunun içinde bulunduğu alan ile etkileşimini detaylı bir biçimde kavraması ve dönüştürebilmesine olanak sağlıyoruz.

Teorik derslerde sosyal bilimler ve diğer sanat dalları arasında kurduğumuz tarihsel/teorik ilişkilerle ve analiz teknikleriyle tiyatroya çok daha derinlikli bir çerçeveden bakmanızı ve eleştirel bakış açısı kazanmanızı hedefliyoruz.

Ekip olarak ve bireysel yaratım süreçlerinizde ise günümüze kadar belirlenmiş tarihsel, sosyal, kültürel ilkelerin ve sanat anlayışlarının ötesine geçerek özgürce her koşulda duygu ve düşüncelerinizi üretime dönüştürebilme yetisini kazanmanız için teşvik ediyoruz. 

Öğretim programımızda alacağınız derslerin yanı sıra sizleri ulusal ve uluslararası atölye çalışmaları, seminerler, tiyatro, dans ve performans gösterimleri gibi etkinliklerle buluşturmak için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz. Bu kapsamlı etkinliklerle kendinizi sürekli geliştirebilmeniz, farklı mekân ve koşullarda kendinizi etkin bir biçimde ifade edebilmeniz ve sektörle erken bir dönemde tanışmanızı sağlamak istiyoruz. Yoğun ama bir o kadar da keyifli olan bu dört yıllık yolculukta sizlerle olmaktan büyük mutluluk duyacağız.

Hepinize şimdiden başarılar dileriz…